28. september 2024

Den Himmelske Freds Plads

Efter en bedre nats søvn end den i flyet var vi klar til den den helt store oplevelsesdag i Beijing. Normalt er jeg mere til natur end byer, men jeg har et stort ønske om, at stå på Den Himmelske Freds Plads og mærke historiens vingesus, hvor trist den end må været.

Udsmykningen er i gang til Kina´s nationaldag den 1. oktober

I dag var netop Den Himmelske Freds Plads en del af turen. Pladsen er blandt verdens største åbne pladser med sin størrelse på ca. 440.000 kvm. Pladsen er stor nok til at rumme 1 mio. mennesker på engang. Og stor er den også i virkeligheden. På kinesisk hedder Den Himmelske Freds Plads for Tian´anmen-Pladsen. Sikkerheden omkring pladsen er helt enorm. Efter en time i kø skulle vi vise pas og visum, blev kropsvisiteret og vores rygsække blev gennemlyst. På pladsen var der kameraer der svævede over vores hoveder og på lygtepæle – så vi var under konstant opsyn.

Folkets hus

Massakren på Den Himmelske Freds Plads fortale vores lokale guide intet om, dog nævnte hun, hvor det ikoniske billede af manden foran tanksen blev fotograferet med ordene “her er stedet som i alle ville ønsker at kunne spørge om”. Der er slet ingen tvivl om, at guiderne er underlagt censur.

Den Himmelske Freds Port og det “hemmelige sted”

Den Himmelske Freds Plads indeholder store imponerende bygninger b.la. Folkets hal, hvor nationalkongressen mødes, Mao´s Mausolæum, hvor Mao´s afsjælede legme stadig ligger og Museum for kinesisk historie. I bunden af pladsen ligger den Himmelske freds Port, hvor Mao udtråbte Kina til folke replublik i 1949. Porten er bygget i 1417 og er indgangen til den forbudte by.

Den Himmelske Freds Port

Den forbudte By

Efter Den Himmelske Freds Plads fortsatte vi gennem Den Himmelske Freds Port til den forbudte by. Den forbudte by er det tidligere kejserpalads i Beijing og en del af Unesco´s verdensarv. Navnet den forbudte by er fordi, at almindelige mennesker blev halshugget sneg sig ind i området.

Den forbudte by

Den Forbudte By var sæde for kejseren af Kina fra 1422 – 1912. Kina har haft 24 kejsere i den periode. Hele paladset er gigantisk og omfatter 980 bygninger og over 9.000 værelser på et samlet areal af 773.000 kvm. Hele området er skjult bag en høje mur. Den Forbudte By betragtes som centrum af Beijing. I kejsertiden var hele det store område kun beboet af kejseren og hans familie (inklusiv konkubiner, Eunukker, munke, tjenere og embedsfolk). Der var ingen adgang for almindelige mennesker overhoved.

Kejsernes private gemakker (tror jeg nok)

Konkubinerne og Eunukkerne var piger og drenge der blev hente ind i 12-15 års alderen fra fattige familier, der betragtede den som en ære, at netop deres børn blev valgt (også en økonomisk fordel). Drengene blev kastreret, således at kejeren kunne være rimelig sikker på, at alle de børn, der blev født inden for murerne, var hans.

Smukke bygninger overalt

Konkubinerne havde en lidt højere rang end elskerinder, men selvfølgelig lavere end hustruer. En kejser måtte tage sige en nu konkubine hver 2. år, så der kunne bliver rigtig mange børn efter kejseren.

Vi gik igennem det store bygningskompleks, der som i går myldrede med udklædte kinesere. Der er rigtig mange bygningskomplekser, det ene smukkere end det næste.

Smukke udklædte kvinder
Dem her må vi heller ikke fotografere
Farvel og tak til den Forbudte By, hvor vi kun har set en brøkdel.

Spændingen bevares til i morgen.

Vi har haft en lang dag i dag, så beskrivelsen af dagens oplevelse fortsættes i et nyt nyhedsbrev, da det ellers vil blive alt for langt. Spændingen bevares. Men som altid kan du vælge at tilmelde dig mit nyhedsbrev (det er helt gratis og uden reklame) eller finde inspiration på min hjemmeside.

Dagens selfie – lige der hvor tusinde vist af studenter mistede livet i 1989 i deres kamp for indflydelse