Gyantse til Shigatse

Gyantse

6. oktober 2024

Efter en god nat søvn her i næsten 4.000 m.o.h. er jeg helt klar i hoved igen, dog ikke for hurtige bevægelser eller skridt. Vi har sovet på en lille fint hotel og salen vi spise morgenmad i var helt fantastisk malet.

Så fin en spisesal

Palcho Klostret

Hovedattraktionen i dag var Gyantse Kumbum, en helt utroligt flot stupa (monument) det står i sammenhæng med Palcho Klosteret.

Den gamle munk på vej ud fra klosteret

Men først en rundvisning med vores lokale guide i Palcho Klostret. Til forskel fra de andre klostre, måtte vi gerne fotografere derinde og det her var meget mindre. “Desværre” blev vi væk fra vores lokale guide, mig og min roomie, så vi brugte en time på bare at gå rundt i fred og ro og nyde stedet atmosfære og storhed.

samlingsalen

Som jeg har skrevet tidligere er Buddhismen så komplekst for min lidt firkantet hjerne, ar jeg kan have svært ved at forstå alle de begreber som vores lokale guide beskriver. Men vi blev heldigvis fundet igen.

,

Palcho Klostret kan dateres tilbage til det 14. århundrede. Klostret indeholder en stor sal, hvor munkene sidder og meditere, herudover indeholder det 77 kapeller af forskellig størrelse. I Palcho Klostret praktiseres tre forskellig buddhistiske retninger, hvilket også gøre klostret specielt. Der er helt gamle vægmalerier, der endnu ikke er restaureret.

Kæmpe statuer

Gyantse Kumbum

Byggeriet af denne helt ekstraordinær smukke Stupa blev iværksat af en lokal prins i starten af den 1.400 århundrede. Den er et af verdens arkitektoniske vidundere og den eneste af den form og størrelse der er tilbage.

Kæmpe stupaen

Den er 32 meter høj og dekoreret/malet i smukke farver. Der er 6 etater for at komme på til den guldbelagte kuppel. Det er muligt at gå op, hvilket giver en smuk udsigt over byen. Kumbum betragtes som en af de vigtigste i Tibet.

Så flot dekoreret
.

På vejen op mod toppen af stupaen er der en masse små kapeller med fine udsmykninger, dog blev en del af dem udelagt under den kinesiske kulturrevolution.

Oppe under guldkuplen hviler et sæt øjne på os, det er Buddhas øjne, dette er den smukkeste stupa jeg endnu har set

Udsigten var fin fra toppen

Gåtur i den gamle bydel

Som jeg skrev om tidligere var Gyantse en vigtig handelsby for træ og uld på handelsvejen mellem Tibet og Nepal. I dag lever byen et lidt mere tilbagelænet og stille tilværelse, hvilket måske er en rigtig smart idé, for så er kineserne ikke så interesseret i byen og den kan bevare lidt at sin oprinde tibetanske charme.

De fine gamle huse

Efter vores rundtur gik vi gennem den gamle bydel, hvor vi har eneste turister. Vi kiggede på deres smukke huse og små fine butikker – en kæmpe kontrast til Beijing.

.

Men stort set ingen Tibetanere kan engelsk og hvis de kan har de forbud mod at snakke med os, inviterer os inden for mv. Det er desværre strengt kontrolleret, men det er smilene og venlige. Jeg ville sådan ønske at vi kunne høre deres historie.

Tak

Tak fordi du forsat læser med. Du kan finde mere inspiration på hjemmesiden eller tilmelde dig nyhedsbrevet. Den kinesiske internet mur har ramt mig endnu engang, så ikke tidstro nyhedsbrev.

2 kommentarer til “Gyantse til Shigatse”

  1. Jeg har været noget så bekymret for dig, da jeg intet hørte. Men så faldt jeg over mit spamfilter.
    Tak for smukke billeder og din gode tekst 😍😍😍.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *