12. oktober 2024

Kontrasterne er enorme

Jeg er nu ankommet til Kathmandu i Nepal, det giver virkelig stof til eftertanke, for hvor er kontrasten til Kina og Tibet dog enorme. I Tibet er der ingen tvivl om, at Kina langsomt er ved at udrydde den Tibetanske kultur og det Tibetanske folk. Jeg har ikke kunne skrive om det før, at vi er kommet ud af Kina. Tibet er jo invaderet og underlagt Kina. Mens vi har været i Tibet, har vi været under overvågning. Der har været paskontrol, bagagekontrol. kameraer i vore bus, på hotellet, på gaderne og kontrol af internettet. Det er ikke kun os turister, der er underlagt denne kontrol, det er Tibetanerne også. Herudover har de forbud mod at tale med turister, så vi har på ingen måde fået indsigt i deres hverdags liv. Vores lokale guide kunne/måtte/ville overhoved ikke tale om det. Det var været frustrerende for os, da vi jo ikke kender til denne topstyring/kontrol og som tager ytringsfrihed som en selvfølge.

Han-kinesere for lukrative fordele, hvis de flytter til Tibet, på den måde udryddes Tibet og den tibetanske kultur jo over tid. Det er dybt skræmmende at tænke på, hvordan det er at leve i sådan en hverdag.

Når vi så lander her i Nepal, hvor der ved første øjekast er total kaos, fyldt med glade, imødekommende og venlige mennesker, ser vi virkelig den store kontrast på undertrykkelse af et folk og ikke undertrykkelse af et folk.

Frugt boden

Thamel

Vi bor i Thamel der er en af bydelene i Kathmandu. Vi bor stort set lige midt i basar området, hvor stort set alt kan købes. Her i Kathmandu bor 3 mio. mennesker, hvilket ca. svaret til 10% af Nepals befolkning. Nepal ligger klemt inde mellem Indien og Kina og lever af landbrug og turisme (800 km på langs og 150 km på tværs).

Gadehandler i byen

I Nepal kalder man bjerge under 3000 meter for bakker !!!! 9% af befolkningen er buddhister (primær tibetanske buddhister) og 82% er Hindu. De lever sammen i fredelig sameksistens.

En skrædder vente på kunder

Pashupatinath

Dagens første besøg går til Pashupatinath, der er et hinduistisk område. Første besøg er et Hindu tempel, som der dog kun har adgang for hinduer, så vi må pænt blive uden for. Hvor lokale guide fortalte, at hvis man besøgte dette tempel en gang i sit liv opnåede man Nirvana (altså slipper ud af genfødselscirklen). Men måske jeg tog fejl for umiddelbart virker det for nemt for buddhisterne i Tibet skal der meget mere til for at opnå Nirvana.

Det hinduistiske tempel
Smukke mennesker
Og specielle mennesker

Hinduistisk begravelsesplads

Vi gik ned til floden der løber ud i Ganges floden. Det var en hinduistisk begravelsesplads. De døde bliver fragtet herhen kort tid efter deres død og brændt på bålene langs floden. Deres aske bliver herefter smidt i floden. i øvrigt i en flod, hvor folk vaskertøj og børn bader.

Bålaffbrændingspladser

Men vi stod der. var der to optog. Familien er samlet om den døde, som de ære med ris og andre gaver, den døde kan tager med sig på deres rejse ind i døden og senere genfødslen. Herefter bæres liget hent til bålet og stænkes med det hellige vand fra floden. Den ældste søn i familien skal tænde bålet.

Familien er samlet om den døde
Den døde bæres til bålstedet
Den døde gøres klar til den sidste rejse

Det gjorde et kæmpe indtryk på mig, at se noget så anderledes. At høre familiens højlydte sorg og se dem bære deres kære til bålet. Men endnu en gang en bekræftelse af, at døden er en stor og naturlig del af livet herude og at livet kan leves på mange forskellige måder. Jeg blev berørt over det jeg så.

Dette liv slutter

Boudhanath

Næste besøg var i den Tibetanske bydel af Kathmandu nærmere betegnet Boudhanath. Dette område kaldes også lille Tibet, da det er beboet af eksil tibetanere, der praktisere den tibetanske buddhisme. I området står der en kæmpe Stupa, der er blandt verdens største, Boudha Stupa. En Stupa er et vartegn for alle Buddhister. Denne Stupa er optaget på Unesco´s verdens arvlist (i lighed med andre af de ting vi har set). Vi gik rundt om denne kæmpe Stupa, hvor Buddhas øjne hvilede på os uanset, hvor vi gik.

Kæmpe Stupa´en
Meditation

Her kunne vi igen genkende de Tibetanske klædedragter, de små kapeller hvor der bliver mediteret flere gange om dagen. Det var som det vi så i Tibet. Forskellen er bare, at her i Nepal lever Buddhisme siden om side med Hinduismen.

Smukt område
Det er hinduistisk festival, derfor de mange smukke klædedragter

Mandala

En Mandala er en symetrisk figur, der ofte bliver lavet i sandskrift og anvendt inden for den buddistiske og hinduistisk religion. En Mandala er et af de ældste religiøse symboler og ligner ofte en stupa set ovenfra. I dag laves disse ofte som tegninger og er fantastiske kunstværker, der tager meget langt tid at gøre færdige. Vi var inde og se og høre historien bag disse kunstværker.

En mandala lavet i sand

Når en Mandala er lavet i sand (sandskrift) skal det symbolisteret at intet er endeligt, alt kan forandre sig. Derfor ødelægges disse mesterværker efter udførsel.

Fototur gennem basaren

Vores Kipling guide Lise spurgte mig om, jeg ville på fototur gennem byen med hende og hendes to mexicanske venner, der tilfældigvis var i Kathmandu. Den oplevelse ville jeg selvfølgelig ikke sige nej til, for den ene af de to brødre var fotograf. Det er altid spændende at se og høre om andres måder, at opleve byen og fotografere på. Så vi havde nogle rigtig hyggelige timer blot ved at gå gennem byen. Tak for denne mulighed Lise.

Tak Lise for muligheden
Krydderier vejes af
På vej

Tak

Det blev et rigtig langt skriv i dag, men som i nok kan forstå havde jeg meget på hjertet. Denne undertrykkelse og udryddelse af det Tibetanske folk skære mig i hjertet. Men det er jo desværre ens for alle minoriteter i hele verden. Tak fordi i stadig læser med, som i nok kan forstå har denne tur givet mig oplevelser som jeg vil tage med resten af livet.

Som vanligt kan i tilmelde mit helt gratis og reklamefrit nyhedsbrev og følge mine rejser men i kan også finde inspiration på min hjemmeside.

Jeg har det godt og får oplevelser for livet