Coca-blade, Coca-the og højdesyge

Hjælper Coca-blade mon på højdesyge?

Dagen startede i den skønneste Hacienda, hvor jeg benyttede morgenen til, at nyde udsigten uden for området. Området var rigtigt fattigt, så der var vagter som lukkede mig ind og ud. Men udsigten til bjerge og kaktusmarker var fantastisk.

Kaktusmarker en meget tidlig morgen
Vores smukke overnatningssted midt i ørkenen

Arequipa

Nu sætter kursen mod Arequipa (den hvide by) i det sydlige Peru, der unægtelig er meget mere charmerende end Lima. Arequipa ligger for foden af den 5.822 meter høje vulkan Misti, som man kan se fra det meste af byen. Byen er utrolig smuk, da mange af de gamle bygninger er bygget i hvid vulkanske sten. Den er meget spansk inspireret.

Vulkanerne kan ses fra hele byen

Arequipa er Peru´s 2 største by og omgivet af mere end 100 vulkaner, hvoraf tre af dem er synlige fra byen. På byens største plads Plaza del Armas, ligger den smukke hvide katedral. I øvrigt ar Arequipa optaget på Unesco´s verdensarv liste.

Katedralen på Plaza del Armas

På vores tur rundt i byen besøger vi et Jesuit munkekloster Iglesia de la Compania og senere et kloster for rige kvinder Santa Catalina. Begge to fantastisk smukke bygninger med en masse historie om spaniernes invadering af inkariget.

Jesuit klostrets smukke hvælvinger
Jesuit munkekloster
Sankt Catalina kloster for rige kvinder

Jeg er ikke voldsomt kulturelt anlagt og ikke særlig meget for museer. Derfor gik jeg mere rundt og nød de fantastiske smukke bygningsværk og den varme sol.

Makabert?

En af de største seværdigheder i byen er et nedfrosset pigelig, der er ældre end 600 år.

Og ja, den er godt nok, det var Juanita på 12 år, der var blevet ofret til guderne. Juanita er det mest velbevarede fund af mennesker fra inka-riget. Historien fortæller at, hun var udvalgt fra hun var helt lille til, at blive ofret til Inkaernes gud, når hun var ved at blive til kvinde. Hun skulle vandre fra Cuzco til et af det højeste sneklædte bjerge, der var særlige hellige steder for Inkaerne. Her skulle hun ofres for at formildne bjergets gud.

Vandreturen i sig selv på ca. 500 km har været en bedrift i sige selv, men den ultimative belønning var en slag i baghoved af en præst, da hun kom op på toppen af en vulkan i 6.500 meters højde. Hun blev herefter gravet ned i sneen. Hendes velbevarede lig blev fundet i 1990 efter et vulkanudbrud, da hendes lig var gledet 160 meter ned af vulkanen. Hendes hud, negle, hård og tænder er helt intakte. Makabert – ja meget.

Aften i Arequipa med vulkaner i baggrunden

Coca-blade mod højdesyge?

Arequipa ligger i 2.000 meters højde, herfra skulle vi Chivay der ligger i 3.600 meters højde, så risikoen for at få højdesyge var tilstede. Derfor introducere vores guide os i, at tygge Coca-blade. Ja, det er af dem der udvindes Kokain, men der skal en kemisk proces og 1 tons blade til for, at få en smule kokain. I Peru er det meget normalt, at tygge Coca-blade og drikke Coca the, da det skulle have en positiv virkning på højdesyge. Bladene skulle foldes sammen i en lille klump og tygges ganske langsomt (nærmest sutte). De smagte ikke særlig godt, men på mig havde de samme virkning som energidrik og så blev jeg slet ikke køresyg, hvilket for mig var en stor gevinst. I stedet blev jeg så lidt hyper.

De tre vulkaner der kunne ses fra Arequipa

Dagens kørstur skulle bringe os over Altiplano (højslette). Hovedparten af højsletten ligger i Peru og Bolivia. Vi skal dog blive i Peru. Altiplano er verdens næst højeste beboede højslette, kun overgået at Tibet. Forskellen er at her er masser af vulkaner. Vi gør hold i ca. 4.000 metes højde, hvor der går vilde vicunaer, chincillaer og flamingoer. Vi køre forbi en del spredt beboelse, tænkt at bo og lede i dette barske landskab.

Vilde vincunaer
Flamingoerne i 4000 meters højde er ikke røde pga. kosten

I Peru er der skolepligt, så alle børn går i skole, selv de børn der bor i disse vilde og øde områder. De har måske 10 km til skole på gå ben. De folk der lever på højsletten lider ofte af fejlernæring, da der ikke er særligt meget kød. Derfor opdrætter de lamaer/alcapacaer både til kød og til uld. Det er børnene der hyrder dyrene, inden de går til skole. Når de kommer retur fra skole, skal de ud og hente dem alle ind igen. Lamaerne kan genkendes på deres øremærker.

Lamaerne med deres hyrde, han var 13 år

Højderne kunne mærkes nu og vi gjorde stop for, at få lidt frokost og lidt Coca the, lavet på Coca-blade. Ved højde syge, skal man ikke spise for tungt mad, så for mit vedkommende blev til til en kop the og lidt kiks.

Coca the mod højdesyge
Smukke formationer i sandet og små huse til beboelse

4.910 meters højde

Vi gjorde stop i 4.910 meters højde. Det at komme fra en bus med aircondition til at stå ud i den tynde luft, betød at det var svært at trække vejret og vi blev svimle. Der var i øvrigt også rigtig koldt på toppen. Men udsigten fejlede ikke noget. Udsigten til Andes bjergende var helt fantastisk. Vi havde mulighed for, at besøge verdens 2 højeste beliggende toilet (igen kun overgået af Tibet). Toilet var måske en overdrivelse, men det kunne bruges selv om jeg gik rundt som om jeg er mega fuld, men 4.910 meter er altså også højt oppe. Havde dog fået nok af Coca-blade, så godt smagte de heller ikke.

Verdens næst højeste beliggende “toilet”
Andes bjergene betager mig

Ned til 3.600 meter over havets overflade

Turen gik herefter ned til en lille by Chivay, hvor vi skulle overnatte. Vi fik smagt bl.a. alcapacakød, det smagte fint. Igen blev vi mindet om, ikke at spise for meget eller drikke alkohol, da det har en dårlig indvirkning på højdesyge. Vi kiggede lidt på byen, men min hovedpine blev værre og værre. Vi mødte guiden, der forklarede at jeg havde højdesyge. Hun gav mig en aspirin og nogle Panodiler, sagde jeg skulle drikke en liter vand og gå direkte i seng og helst sove 8 timer. Så ville hun næsten garantere at det væk næste dag. Som sagt så gjort – og det virkede heldigvis.

En ældre dame i byen

Har du lyst til, at få mine indlæg automatisk, så tilmeld dig mit nyhedsbreve, så kommer de direkte til din mailboks. Nemt og enkelt.

Hvis du vil læse flere af mine rejsebeskrivelser så læse her www.ebsentraveling.dk

Tusinde tak fordi du læste med

Helle

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *