Hobbitbyen – Hobbiton – The Shire.

Hobbitbyen var målet for dagens udflugt.

For dem der har læst eller set J.R.R Tolkiens fantastiske fortælling om Ringenes Herre og Hobbitterne, ved nok godt hvad Hobbiton er. Byen har rigtig mange navne på engelsk hedder den Hobbiton eller The Shire. Oversat til dansk er det blevet til Hobbitbyen eller Herredet. Men uanset navn, så er det der hvor Bilbo, Sam og og senere Frodo bor. Denne filmkulisse var målet for dagens udflugt.

Hvor ligger Hobbitbyen egentlig?

Vi havde læst om disse filmkulisser i vores guidebog. Jeg havde som optakt til rejsen til New Zealand set både Ringenes Herre og Hobbitterne, derfor var vi enige om, at det måtte vi se. Vi havde ikke særlig store forventninger, da der jo er tale om en filmkulisse og noget der er skabt kunstigt. Og da Hobbitbyen lå på vejen fra Rotorua til Auckland, så var det nærliggende at besøge det.

De smukke grønne bakker

En guidet rundtur i området.

Vi fik den meste fantastiske guide, der meget levende fortale om hele historien bag området. Peter Jackson – ham der har filmatiseret alle bøgerne, fløj rundt i området for at finde en lokation med bølgende grønne bakker, der kunne danne rammen om Hobbitbyen. Han rundflyvning bragte ham hen over The Alexander Farm, der var en kæmpe stor fårefarm. Han aflagde familien en besøg og fremlagde sine planer, som manden i huset purre afviste. Han skulle ikke have nogen af, at de gravede huler i han bakker. I øvrigt havde han aldrig læst Tolkiens bøger.

Konen får altid ret.

Hans kone, der havde læst bøgerne udbad sig dog lidt betænkningstid, hvilket medførte at ejeren af jorden kom på bedre tanker. Dog blev aftalen, at hele området skulle bringes tilbage til det oprindelige stand, når filmoptagelserne var afsluttet. En anden lille sjov anekdote var, at det træ der står på toppen af Bilbo´s hus ikke fandtes i virkeligheden, så det er bygget op i plastic. Da der skulle optages, mente Peter Jackson at farven på bladene ikke var den rigtige, så de skulle males om blad for blad.

De små huler var bygget så smukt ind i bakkerne

Store og små døre

Det er jo ikke dværge, der spillede Hobbitterne. Derfor blev de nød til at narre os der så filmene, ved at lave store og små døre til hulerne. Det optiske gør, at vi tror hobbitterne er små, mens Gandalf (troldmanden) ser stor ud.

Det var en af de store døre

Hele området er helt fantastisk, vi går rundt mellem små og store huller, små møbler, bænke, sækkevogne og køkkenhaver. Vi ser plastik træet der så smukt står og troner på toppen af den øverste hule. Vi ser festpladsen, der også er med i filmen, den lille vandmølle og Kroen “Den Grønne Drage”, hvor de 4 venner bor inden de tager afsted på eventyr.

Så fulendt og smukt lavet

Vi får et krus ale på kroen, der er fint indrettet med flotte håndskåret møbler. Vi går rundt om vandmøllen, hvor den lille fiskebåd ligger og venter på at en af hobbitterne springer i og sejler ud. Det hele er fantastisk virkeligt og vi kan sagtens leve os ind i dette fantasi univers. Men hvordan kan det lade sig gøre, at vi kan vandre rundt i området? Aftalen lød jo på, at det hele skulle jævnes med jorden efter første optagelse?

Kroen og festpladsen
Vandmøllen

Måske var filmen og hele ideen ikke så tosset.

Da indspilningen af den første film var afsluttet blev hele området, som aftale bragt tilbage til samme stand som tidligere. Men disse film blev jo en gigantisk succes, hvilket medførte at Peter Jackson gerne ville indspille Trilogien om Hobbitterne 10 år senere. Derfor vente han tilbage og denne gang gik forhandlingerne ikke så svært, da ejeren af farmen jo godt kunne se potentialet. Så aftalen blev, at kulisserne denne gang skulle opbygges ordenligt og så solidt, at de kunne stå som en seværdighed til eftertiden.

Ejeren af farmen driver stadig fårefarm på gården, men har sikkert også en god “biindtægt” ved at vise denne faktiske seværdighed frem for tusindevis af mennesker

Og hvor er det dejligt, når ens ikke særlig høje forventninger bliver ovegået mange gange. Vi havde en rigtig godt dag og var rigtig glade for, at vi besøgte stedet på trods af vores skeptis på forhånd.

Vil du læse mere om vores Road trip rundt på New Zealand, så kan du gøre det her

En af de små døre

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *