I blæst og regn er dagens udfordring en vandring i Marbæk Plantage omgivet af lyngbakker og Vadehavet.

I forbindelse med, at jeg skulle hente mit længe ventet tagtelt til bilen (det skal i nok høre mere om) lagde jeg vejen forbi mine gode venner i Esbjerg. Inden jeg køre tilbage mod Sjælland, skulle den smukke vestjyske natur lige nyde i selskab med mine to veninder. Det var dejligt, at have selskab på den 11 km lange vandring i Marbæk Plantage, som jeg havde fundet på min vandreapp ViewRanger.

Vejrudsigten så ikke så godt ud, men fulde af gå på mod køre vi fra Esbjerg til Marbæk Plantage. Marbæk plantage ligger 12 km nord for Esbjerg og er en del af Nationalpark Vadehavet. Naturen i plantagen er meget varieret, dels fordi den består af hede, skov og skrænter ud mod Ho Bugt.

Skovtur

Vi parkerede bilen lige nord for Hjerting, hvorefter vi begav os ud i den noget blæsende Vestjylland. Vi startede turen med, at gå ind i skoven for, at få lidt læ. Det skulle vise sig, ikke at være den mest fornuftige beslutning.

Stien førte ind i skoven

Kort efter vores tur var startet kom vi til en boplads fra jernalderen. De mennesker der har boet herude på heden, tæt på haven har levet i en barsk liv, det er der ingen tvivl om. Vi begav os dybere ind i plantagen og mødte da også en slange på vores vej. Men heldigvis er det stadig for koldt til hugorme og snog, da området nok eller har mange af disse typer. Vores var lidt mere fredelig og sjov.

Vores ufarlige slange
Der står en ko…..

Vores vandretur gik bag om Esbjerg Golfklub, der har deres golfbane liggende i dette skønne område. Vi kunne se, nogle af de bagerste huller på golfbanen, hvor der ligger nogle af mine bolde fra i sommers. Turen forsatte over spejderøen, hvor nogle spejderhytter lå langt ude i skoven og hen over en dæmning. Skyerne begyndt dog at trække sig sammen og himlen så noget truende ud. Vi havde ikke regntøj med, da det jo kun var en “kort” tur.

En lille dæmning
Skøn udsigt
Vadehavet i sigte

Vi fik de første dryp og vi havde kun gået lidt under halvdelen af ruten. Da vi kom frem til Myrthuegård, der er et natur- og kulturformidlingscenter startede det med at regne for alvor. Det var også her, at vi kom ud i frit land. Vi er nået til det området , hvor Varde Å løber ud i Ho bugt og Vadehavet begynder. Resten af turen skulle vi gå langs Vadehavet i blæst og regn. Men der skal meget mere til at ødelægge en dejlig naturoplevelse.

Så kom vi fri af plantagen

Alligevel er det ikke svært, at forstille sig, hvor dejligt her er hvis vejret er smuk med høj sol. Specielt en sensommerdag, når lyngen blomster må være noget nær den perfekte vandredag i dette område. Træerne vi møder på vores vej, er virkelig medtaget af det hårde vejr her ved Vesterhavet. Som min ide, om at starte med at få læ i skoven, var vist ikke særlig gennemtænkt. Vi burde nok været gået modsat vej rundt, så vi var startet med at gå langs vandet i tørvejr.

Men jeg går jo med to seje jyske piger, så snakken går lystigt trods det dårlige vejr. Da skrænterne bliver lidt højere, får vi lidt mere læs fra træerne langs vandet. På vejen spottede jeg et meget sødt aftegning af sten.

En sød tanke til os der går forbi

Sidste del af turen gik gennem et smukt hede område, med masser af lyng. Men vi var nu glade for, da vi kunne spotte bilen i det fjerne. For vi var våde og lidt kolde, men kinderne røde, humøret højt og energien havde fået et boost, dels at godt selskab men også af den smukke natur.

Smuk natur

Området kan bestemt anbefales til vandreture. Der er masser af gode ruter, stierne er fine og naturen er i særklasse. Så på et senere tidspunkt, når jeg kommer til den egen igen og vejrudsigten er lidt bedre, vil jeg give området endnu et forsøg. For dejligt er her, trods regnvejr.

Marbæk plantage kan bestemt anbefales også for mountain bikes eller ridning.

Få inspiration til andre vandreture her