Cómpeta

Cómpeta endnu en hvid by

Byen i bjergene

Cómpeta er endnu en af de charmerende hvide byer. Til forskel fra Nerja, ligger denne inde i bjergene. Cómpeta ligger 62 km nord øst for Malaga (ca. 18 km inde i bjergene). Turen op til byen går smukt op gennem bjergene, hvor mandelplantager blander med oliven- appelsin og citronplantager.

Cómpeta er en traditionel andalusisk landsby der ligger på sydskråningen af Sierra de Almaijara ca. 640 meter over havets overflade. Der er fin parkering lige når du kommer til byen. De små smalle stræder vil lede dig op til den lille kirke. Kirken ligger på torvet i byen, hvor der også er et par små restauranter. Ved siden af kirken er en fin lille plads med keramiske plader, der skildre landsbyens historie.

Cómpeta kan tilbageføres til orden “krydsvej”. Dette skyldes at byen har været en transitområde for handel fra kysten og de indre områder i bjergene. Fra byen er der en fantastisk udsigt ud over det smukke landskab, bjergene og helt ud til havet. Området har været besat først af romerne og efterfølgende af Mauerne. Cómpeta har en historie med oprør både mod muslimske men også mod kristne herskere.

En fin lille by, hvor man sagtens kan fare vild i den smalle snoede gader og støde på små historiske kendetegn.

Parque Natural Montes de Málaga

Naturområdet Parque Naatural Montes de Málaga er et kæmpe bjergområde, hvor der er mulighed for vandre, cykle, kigge på dyreliv mv. Vi valgt at parkere bilen ved Fabrica de la Luz, der ligger nogle kilometer længere ind i landet fra Cómpeta. Ved Fabrica de la Luz er der en lille parkeringsplads og et vandrekort, det skulle være udgangspunkt for dagens vandretur op langs en flod. Vi var kommet lidt tidligt afsted, så der var kun 10 grader inde i bjergene (15-18 ved kysten). Det var vi simpelhen alt for koldt til en flodvandretur.

Nysgerrigheden styrer

Et stykke op af bjerget ligger en relativ stor ruin. Da vi alle fryser får vi den idé, at klatre op og se på ruinen. Dels er klatreturen i solsiden og dels får vi varmen på en klatretur. Da vi efter lidt udfordringer kommer op til ruinen, kan vi se at der også er en grotte. Høre vi en lyd derinde fra?

Et dyr eller en huleboer

Vi nærmer os grotten og kan straks se og lugte, at her bor eller har boet et menneske. Og ganske rigtigt, som kommer der en mager, langhåret, beskidt og noget sølle mand frem fra mørke. Vi bliver lidt utilpas ved, at have trængt ind i hans “verden”, ligesom vi ikke rigtig kan hjælpe ham med det, han spørger om – tobak.

Kan i se indgangen til grotten? Godt nok et sølle sted at bo

Vi giver ham dog lidt penge og skynder os ud igen. Vi er alle lidt rystet over, at der er nogen mennesker der levet så sølle og koldt. Specielt børnene er meget påvirket. Han fortalte os, at der også var en vej over bjerget istedet for ned igen (det tror vi i øvrigt at han sagde).

Bjergbestigning

Herefter begyndte en meget krævende opstigning, hvor vi klatrede, kravlede og gik på dyrestier (vildsvinestier troede vi). Vi blev forrevet af buske o kom højere og højere op. PÅ et tidspunkt er vi så højt oppe, at det ikke kan svare sig at gå tilbage. Min søn kunne se, at hvis vi forsatte til toppen kom vi op til en grusvej, hvorfra der skulle gå en sti ned. Efter ca. 1 times klatring kom vi endelig til toppen. Mine børnebørn på 3 og 6 år klarede det så fint, mens jeg var meget træt og meget forrævet på mine ben. Det var en kæmpe udfordring, men succesen er enorm, når man først står på toppen og der er skilt mod stien ned igen. Jeg vil tro, at vi gik ca. 150 højde meter.

Der er langt ned – eller langt op

Retur til Fabrica de la Luz

Stien retur var tilgengæld lige så fin, som opturen ikke var det. Vi gik ned igennem den smukke skov, hvor det var muligt at nyde naturen. Vi gik langs floden og sluttede ved et lille vandfald inden vi trætte kunne sætte os ind i bilen og køre hjem. Rig på endnu et oplevelse, der er styret af vores nysgerrighed – om end den var lidt over mit niveau.

Følg mig

På min hjemmeside www.ebsentraveling.dk eller min Instagram profil af samme navn, kan du følge mine rejser. På hjemmesiden lægger jeg disse indlæg, hvor det er muligt at finde inspiration til alle mulige forskellige typer af rejser eller vandretur rundt i Danmark. Det er også muligt, at abonnerer på mit nyhedsbrev, så kommer det direkte i din mailboks, når jeg har oplevet et nyt eventyr.

Tusinde tak fordi du læste med.

3 kommentarer til “Cómpeta”

  1. Pingback: El Acebuchal - Ebsen Traveling

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *