Isefjorden

Isefjorden Svalbard

Sejltur på Isefjorden

De sidste to dag har jeg været på sejltur. Det var egentlig ikke meningen hjemmefra, men min ene vandretur blev aflyst, dermed bød muligheden sig for en ekstra sejltur. 


Transport på Svalbard

På Svalbard ligger der kun tre byer Ny-Ålesund med 30 indbyggere, Barentsburg med 300 indbyggere (primært russer) og Longyearbyen med ca. 2.000 indbyggere. De to første byer kan kun nåes med snescooter eller båd. Så den bedste måde at se mest på er med båd, derfor dagens valg. 

Fakta om Svalbard 

Svalbard er klassificeret som en ørken, en arktisk ørken. Her kommer et minimum af nedbør og luften er lige så tør som i en varm ørken. 

Svalbard ligger i den arktiske cirkel, men her er ikke så meget havis og kulde, som på samme højde i Grønland. Det skyldes resterne af Golfstrømmen. Desværre smelter havisen rigtig hurtigt og biologerne forventer ikke, at her er havis med udgangen af dette århundrede. 


Hvis der ingen havis er, er der ingen sæler. Sæler er naturlig føde for isbjørnene. Allerede nu er isbjørnene begyndt at fange rensdyr, men rensdyr er også begrænset. Så om 50 år findes isbjørnen nok ikke mere her er biologernes vurdering. Det er virkelig skræmmende. 

Dyrelivet på Svaldbard 

Denne sejltur handler om, at spotte wildlifte. Rensdyr, fugle, isbjørne og hvaler. Turen går ud af Adventsfjorden til Isefjorden og ind i Billefjorden. Turen er fantastisk smuk, da vi sejler mellem snebeklædte bjerge og i helt roligt vand. 

Svenskhuset

Første stop er Svenskhuset. 1872 flyttede en svensk familie ud til øen for at udvikle mineralerne i område (hvilket aldrig lykkedes – da konen døde ) Det er det ældste bevaret hus på Svalbard. En ekspedition på 17 personer brugte efterfølgende huset til overvintre i, da deres båd indefrøs på vej til Nordpolen. Efter vinteren blev alle fundet døde – det viste sig, at det var af blyforgiftning. 

Et meget øde sted at bo

Skansbukta

Skansebukten er næste stop. Skansebjerget er et imponerende syn ved indsejlingen til bugten. Her har tilbage i 30’erne været en gipsningen. På stranden ligger der et forlad skibsvrag samt et hus, der faktisk er muligt at leje for overnatning. Man skal ikke være bange for stilhed. 

Mulighed for en weekendtur?


En forladt fiskerbåde

Pyramiden 

Pyramiden er en forladt russisk mineby. Navnet er opstået på grund at bjerge i baggrunden, der har form som en pyramide. Byen blev forladt tilbage i 1998 og siden har den stået stort set tom. Pyramiden var fra starten af 20’erne til den blev forladt en russisk mønsterby med alt fra svømmehal, skole, børnehave, gartneri og kulturhus. Indtægtskilden var naturligvis minedrift. Det var et privilegie for russiske mine arbejdere, at arbejde der, da levestandarden var højere end i andre miner. Området er frit tilgængeligt, dog er det ikke tilladt uden guide at se bygningerne. 

Bjerget Pyramiden


Den forladte russiske by

Nordenskjöld gletsjer

Endestationen er Breen ved udløbet af Nordenskjöld gletsjeren. Her falder rigtig gammel is i havet når den kælver. Det er faktisk muligt at høre den knager og brager. Stilheden og udsigten er betagende. Og så har den pressede is den smukkeste blå farve. 

Svalbard’s dyreliv

Jeg har nu set den samme hun isbjørn to gange. Den har fundet en død hval og opholder sig tæt på den, da det giver hende masser af føde. Første dag var der en lille polarræv der drillede den, så den var lidt sur. Biologerne mener, at hun er gravid og derfor har behov for ekstra føde til at overvintre. 

Derudover har jeg set hvaler – vågehvaler. De er ikke så store, men stadig et betagende dyr. Rensdyrene går på skråningerne. En isbjørn i den naturlige omgivelser havde jeg aldrig turde håbe på.

 

Tak igen

Tak til jer der læser med. I er altid velkommen til at kommentere eller skrive til mig. Tilmeld jer mit nyhedsbrev, så behøves i ikke holde øje. Ellers kan i altid finde inspiration på min hjemmeside. 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *