Minedrift på Svalbard

Minedrift på Svalbard betyder alt for øerne

Minedrift på Svalbard

Grundfjeldet på Svalbard opstod for 400-600 millioner af år siden ved, at to kontinenter kolliderede. Dengang lå Svalbard syd for ækvator og er med årene drevet op til Arktis. 

Men netop de tropiske planter, laguner og træer fra da øerne lå syd for ækvator er årsagen til, at Svalbard har så meget kul i undergrunden. Det er med tiden blevet presset så hårdt sammen, at kullet var blevet dannet. 

Hvis kuller ikke var blevet udgravet med fortsat udsat for høj varme og tryk ville det om millioner af år være blevet til diamanter. Fascinerende tanke syntes jeg. 

Minedrift på Svalbard

Min sidste dag bliver brugt på et besøg i ef af de lukkede miner på Svalbard. Der er kun en producerende mine tilbage på Svalbard, men rigtig mange rester af gamle miner. 

Sidste aktive mine nr. 7

Mine nr. 3

Den sidste aktivitet her på Svalbard var besøg i kulmine nr. 3. Som tidligere skrevet er udvinding af kul, det eneste eksportvare de har. Norges sidste kulkraftværk ligger her på Svalbard og overgår til diesel sidst på året. 

Besøget i minen var meget interesant og ud over at høre en del af kulminehistorien på Svalbard sluttede besøget af med en gåtur 700 meter ind af minegangene 275 meter under fjeldet.  Alle minetingene stod, hvor de forlod det da kullene slap op tilbage i 1996, så det giver en rigtig spændende oplevelse. 

Meget lave gange dybest inde
700 meter ind i fjeldet

På et tidspunkt slukkede vi pandelamperne, der er så mørkt inde under jorden, at du ikke vil få få natsyn. Der er helt stille og kulsort. Kulsort har for nu en helt ny betydning. 

Springstof depot

Nordens frø depot 

I 1984 blev Nordens frødepot etablerer i mine nr 3. Det er dog siden hen blevet flyttet til den globale frøbank. 

Indgangen til det gamle nordiske frødepot

Nybyen på Svalbard

Som tidligere skrevet bor jeg jo ikke i Longyearbyen, men i Nybyen ca. 2 kilometer væk fra fjorden. 

Den lille by er en lille bestand af huse der opstod i forbindelse med, at kulmine 2B åbnede på skråningen af bjerget i 1937. Husene er bygget som barakker til kulminearbejderne og var en kæmpe forbedring af minearbejdernes levestandard. 

Gjesthuset 102

Det hus jeg bor i var faktisk det bedste af alle husene, da der var vaske på alle værelserne. Dette til trods for, at der ikke var indlagt vand. 

Rester af tiden som minebarrak

Kulmine 2B

Kulminen er en af de bedst bevaret miner på bjergskråningerne, desværre kan man ikke komme derop. Minearbejderne blev fragtet derop i små vogne op af bjergtoppen. I 1968 var minen Tom og den blev lukket. 

Mine 2 B højt på fjeldsiden


Julenissen

Alle børn på Svalbard ved, at Julenissen  bor i mine 2B, derfor lægger de juleønsker i postkassen i byen til ham første søndag i advent. 

Tusinde tak

Tjek min hjemmeside ud for inspiration til rejser, dagsture eller vandreture. Altid godt med ny inspiration.

Dagens selfie inden turen gik ned i dybet

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *