The Kings Highway

The Kings Highway fra syd til nord

Når man køre gennem Jordan fra nord til syd (eller omvendt) har man to muligheder The Desert Highway, der er den nye og mere direkte vej eller The Kings Highway der er den gamle vej. Kings Highway er faktisk nævnt i biblen, som den vej Moses blev forbudt at bruge, da han ledte sit folk til det forjættede land.

The Kings Highway var en yderst vigtig handelsrute der forbandt arabien med Syrien. Der blev bygget korsridderborge langs vejen for at beskytte potentielle angribere. Resterne af disse korsridderborge ligger forsat langs ruten.

Vores to køredage mod nord

På vores to køredage mod nord besluttede vi, at køre af Kings Highway, de vi primært har kørt af de mere direkte veje både på den guide tur, men også da vi kørte selv. Det er en meget langsommelig rute, da vejen er meget snoet, der er mange små byer under vejs, og der er rigtig mange højdemeter, både op og ned. Men det skulle være en fantastisk smuk vej.

Lidt for spændende

På vejen til Dana Naturreservat havde vi besluttet at vandre en tur i et efter sigende meget smukt område. Men vi nåede aldrig så langt, for efter at have kørt 10-12 km ud af meget stejle og små bjergveje, endte vi på en grusvej. Her blev vi usikre på om bilen kunne trække os op fra, hvis vi kørte længere ned. Men det var ikke det største problem vi havde, for benzinmåleren dykkede to streger meget meget hurtigt og pludselige sagde den 18 km til tom tank. Hvor er der lige en tankstation i ingenmandsland?

Der er smukt i ingenmands land, men…..

Så med rystende hænder og ondt i maven (erkendte vi senere) slukkede vi for blæser og aircondition og begyndt igen at køre op af bjergvejene, ud på hovedvejen og til den nærmeste tank. På regningen kunne vi se, at vi havde kørt på de sidste dampe af benzin i tanken. Så igen vandretur den formiddag.

Tilgengæld fik vi købt de to lækreste fladbrød direkte fra bageovnen til 5 kr, mens andre prøvede at snyde os til at købe to brikjuice til 30 kr, dem købte vi efterfølgende på tanken til 5 kr.

Dana Naturreservat

På vores rundrejse med Victor´s farmor (rejsebureauet) havde vi en overnatning i Dana Naturreservat og to vandreture. Læs mit tidligere indlæg her. Det er så smukt og roligt et område, at vi besluttede at vi gerne vil have lidt mere tid i dette område. Derfor bookede vi endnu en overnatning i området, dog et stykke nede i Wadi Dana (dalen), hvor vi sidste gang boede i den gamle by Dana.

Købmanden i den gamle by Dana
Så lækkert

Vi parkrede i Dana gamle by og blev hentet at en meget stor 4 hjulstrækker, hvilket vi godt kunne forstå, for det var rigtig stejl ned til vores hotel. Vel installeret på et lidt mere primivtive hotel end tidligere, men med den mest formidable udsigt, besluttede vi os for en vandretur.

Udsigten fejlede ikke noget
Værelserne er også godkendt

The white dome trail

Vi fandt en rute der startede i den gamle by, men bare vandreturen der op til var så stejl, at mine lægmuskler og mine lunger var på overarbejde. Men herefter gik det langs vandingskanaler, olivenlunde forbi hyrder med får rundt gennem kløften (Wadi Dana), hvor vi hele tiden havde en formidabel udsigt. Vi holdte en pause på Wadi Eco Camping (et primitivt sted), hvor vi fik serveret gratis cola (igen jordanernes venlighed).

Ruiner tilbage fra romertiden i gamle Dana
En virkelig smuk tur
Gratis Cola…. fantastisk sted

Vi havde en rigtig dejlig vandretur og var hjemme til solnedgang. Maden indtog vi i et beduintelt, det var helt traditionelt jordanisk mad, som vi sætter meget stor pris på.

Forsætte af The Kings Highway

Endnu en smuk morgen byder os velkommen og efter et dejligt morgenmåltid sætter vi kursen mod Madaba af King Highway. Det bliver en lang dag med rigtig mange fotostop, da der om hver nyt hjørne var en endnu smukkere udsigt.

Tissepause

Wadi Mujib

Vi holder frokost med udsigt ned over Wadi Mujib og Mujib Dam endnu en kløft der løber helt ud til det døde hav. Forskellen er bare, at i denne kløft løber Mujib River, hvilket betyder at kløften er frodig. Vi er også kørt forbi rigtig mange primært tomatmarker, da de opdæmmer vadet i Mujib Dam og bruger til vanding af markerne

Vandet opdæmmes

Frokost hos lokal

Igen holder vi ind for et fotostop ved et lille skur. Her kommer en venlig mand ud og spørger om vi vil købe en sodavand eller te. Vi spørger om han har mad, hvilket han bekræfter – traditionel jordans (brød, grønsager, humus mv.) Det vil vi gerne have. Inde i hans lille skur (der måske er hans hjem, for der er også en seng tilbereder han dette lækre måltid.

Lækker traditionel frokost

Da vi spørger hvad vi skal betale for det hele siger han “det i selv syntes”. Jeg giver ham mine sidste kontakter ca. 130 kr. Da han ser det er mine sidste penge, vil han give også måltiden gratis. Igen jordansk venlighed. Vi betalte selvfølgelig for maden.

Et vandfald

Jeg er blevet mester i hårdnålesving i dag, vi har kørt så meget op og ned, at der ingen hældningsgrader står på skiltene. Da vi så et med 13% hældning, var det ingen ting i forholde hvad vi ellers havde kørt. Men en fantastisk smuk tur. Men Majbritt får pludselig øje på et vandfald, det må vi da ned og kigge på. Så vandreskoene på og afsted det gik.

Det fineste vandfald
Og selvfølgelig en lille moske

Beduinlejre

Vi har kørt forbi rigtig magen beduinlejre i dag. Det er altså meget sølle hjem til dens beboer. Der løber altid børn, hunde og geder rundt der. De har meget stor flokke af geder, som de går rundt med.

Små kaffehuse undervejs

Det døde have

Vi besluttede at køre ned til de døde have endnu engang. Ikke for at bade denne gang (læs mit tidligere indlæg), men bare for at se det igen. Vi kommer meget højt oppe fra og får et helt magisk syn ned over det dødehav, der jo ligger 416 meter under havet overflade. Vejret er så klart i dag, at vi kan se højhusene i Jerusalem og Jerico. Vi er der helt alene og får freden til at genopleve dette verdens lavest punkt.

De døde hav

Madaba

Herefter går turen mod Madaba, hvor vi passer store gedeflokke men også et par kameler på vores vej. Vi passere forbi Bjerget Nepo (hvor Moses døde) og så solen gå ned over Moses forjættede land. (Kanaans land iflg. det gamle testamente). En rigtig fin afslutning på en fantastisk køredag, men så mange smukke udsigter.

Pas på….. kameler på vejen
Solnedgang over det døde hav og Israel

Tak for i dag

Tak fordi du læste endnu en beretning. Det har været et par rigtig smukke dage med masser af oplevelser ind på “oplevelseskontoen”.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *