Vejrhi på Lofoten

Jeg er gået i vejr-hi her på Lofoten i dag, den 21. juli. Da jeg vågnede til morgen var det til følgende vejrudsigt.

Ikke særlig opløftende – for en sommerferie

Fra vandrehjem til AirBnB

Jeg forlod vandrehjemmet i Svolvær for, at køre til mit AirBnB værelse i Gravdal mere syd på Lofoten. Jeg kørte af Kong Olav vejen, endnu en national turistvej. Igen i dag var der ikke meget sigtbarhed, ligesom jeg skulle holde godt fast på rettet. Når jeg kom om hjørnerne og over broer ruskede blæsten godt i bilen

Kirker og museer

Jeg havde egentlig overvejet, at besøge Lofotenkatedralen, besøge et akvarium og et stort vikingemuseum, men jeg gad faktisk ikke. Tror bare jeg trængte til en dag uden de store oplevelser, her halvvejs på min rejse. 

Lofotkatedralen
En anden smuk kirke – Borg Kirke

Shopping

Så i stedet for kulturelle indslag, blev det til en shopping tur, hvor jeg fik købt – ja hvad tror i? Et par rigtig gode regnbukser.  

Aftentur

Aftensmadden skulle bestå af pizza i dag. Kørte til den nærliggende fiskerby Ballstad for, at finde en café. Dog uden held. Til gengæld fandt jeg massevis af stativer, hvorpå der hang tørrede torskehoveder. Det undrede mig lidt. Jeg havde set det flere steder.

Ballstad

Lofotfisken

Pga. golfstrømmen kommer den norsk-arktiske torsk til Lofoten for at gyde. Fra jul til medio marts kan disse store torsk fanges i inderfjordene langs Lofoten. Derefter hænges de til tørre. Vejr, vind og temperatur er helt korrekt til, at disse store torsk tørres og beholder alle næringsstoffer i sig. (hvilket ikke er tilfældet ved frysning). Når de skal transporteres til andre egne, skæres de blot ned og hovederne bliver hængene til næste år.

Torkehoveder til tørre – her lugter meget af fisk

Igen pizza med til gengæld en elg

Uden held med pizzajagten,  begav jeg mig hjemad og pludselig stod den der – elgen. Den stod i kanten af vejen, men gik med adstadig tempo ind i skoven igen. Hold da op et stort og prægtigt dyr. Endnu et en ting på min “must see” liste kan krydses af.

Kæmpe stor flot Elg

Torsdag den 22. juli

Vejrudsigten sagde, at der skulle komme opklaring i løbet af formiddagen. Men de regnede fælt, da jeg kørte mod Reine. Årsagen til, at jeg ville til Reine var, at der fandtes bjerget Reinebringen. Jeg havde læst, at toppe af det bød på Lofotens smukkeste udsigt. Og da det var den eneste dag med en smule opklaring, så måtte jeg afsted.

Opklaring hvor?

Da jeg efter en times kørsel ankom til Reine, var der overhoved igen opklaring. Efter lidt betænkningstid og velvidne om, at den smukkeste udsigt nok ikke blev min i dag, begav jeg mig op af bjerget. Bjerget har tidligere været for farligt at bestige. Derfor er der lavet trappetrin, det meste af vejen.

448 meter og 1.566 trappetrin op

Turen op var selvfølgelig anstrengende (mere end 3 gange Møns Klint), men terrænet var fint. Dog var der enkelte steder uden trin, hvor det i sagens natur var meget mudret og glat. Da jeg pustende og stønnende kom op for enden af trinnene, var der stadig et stykke op til toppen. Det foregik netop i mudder, hvilket var ubehageligt at gå i.

Så gør det opad

Helt på toppen

Men når nu jeg havde brugt så meget energi på trapperne, skulle de sidste højdemeter naturligvis også med. Det regnede og udsigten var ikke fantastisk, men det var overvældende at være så højt oppe – og så tæt på kanten. Så jeg blev der ikke længe.

Toppen – vådt – 448 moh
Våd og træt
Desværre ikke dagen for den fantastiske udsigt
Til den anden side

Nedturen

På toppen blæste og regnede det en del, det var ikke særligt rart, når man er træt i benene. Men nedturen til trapperne var meget mudret og glat, så med bitte små skridt gik det ned ad. Trapperne var hårde mod knæene, men 1.566 trin længere nede stod jeg på vejen igen. Kan sagtens forstille mig,  hvilket fantastisk sted det må være i solskin.

Toppen over de røde huse, var der jeg var oppe

Nusfjorden

Efter en stor kop kaffe og en blåbærtærte, klarede det faktisk lidt op. Jeg kørte hjemad, men opstemt over, at det ikke regnede drejede jeg mod Nusfjord. Nusfjord er et af Norges ældst og bedst bevaret fiskerlejer. Et helt lille sted, en sand perle.

Ramberg

På Lofoten findes der mange smukke strande Ramberg Strand er en af dem. Forstil jeg denne smukke beliggende strand i fantastisk vejr. Findes ikke meget smukkere.

Masser af surfere i vandet

Hvis du ønsker at læse om mine andre oplevelser gør du der her. Og som sædvanlig er den letteste løsning, at tilmelde dig mit nyhedsbrev her på siden. Så kommer det automatisk, når der sker noget nyt. Helt enkelt.

Lofoten er bare smukkere i tørvejr

1 kommentar til “Vejrhi på Lofoten”

  1. Mon solen skinner på Lofoten? De er så flotte fiske tørre stativerne, dem så jeg på vej ud af Svolvær 😉

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *